Ramirentin suunnittelemat ajoesteet turvaavat liikenteen työmaalla ja sen ympärillä

Rakennushankkeiden ja tietöiden suunnittelu on melkoista palapeliä, joka ulottuu myös varsinaisen työskentelyalueen ulkopuolelle. Työmaan toimien suunnittelu itsessään ei vielä riitä, vaan suunnittelussa on huomioitava myös kuljetukset työmaalle ja sieltä pois sekä ohikulkijat – niin jalankulkijat ja pyöräilijät kuin autoilijatkin. Turvallisuudesta ei voida tinkiä.

Turvallisuusratkaisuja on monenlaisia, työntekijöitä ja tarvikkeita korkeilla rakennustelineillä suojaavasta putoamissuojauksesta liikenneturvallisuusratkaisuihin maan tasalla. Tieliikenneturvallisuudessa vankat ajoesteet, jotka estävät pääsyn työalueelle, ovat tuiki tarpeellinen osa rakennus- tai tietyöhanketta.

SafePass™-ajoesteet suojaavat työntekijöitä, jalankulkijoita, pyöräilijöitä ja autoilijoita

Ajoesteiden on oltava niin vahvoja, että ne pysyvät tukevasti paikallaan ja suojaavat ihmisiä törmäyksiltä. Samalla niiden asennuksen on kuitenkin oltava nopeaa ja ennen kaikkea turvallista. Markkinoilla on paljon ratkaisuja, joita asennettaessa työntekijän on ohjattava laskeutuva este paikalleen käsin. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita, ja onnettomuuksia tapahtuu aivan liian usein. Siksi me Ramirentilla halusimme kehittää turvallisemman vaihtoehdon, joka poistaisi asentamiseen ja esteiden yhteen kytkemiseen liittyvät riskit.

Ramirentin SafePass™-esteet suunniteltiin vahvoiksi, kestäviksi ja helpoiksi asentaa. Päätimme vähentää hieman esteiden painoa käyttämällä pelkän betonin sijasta betonin ja teräksen yhdistelmää. Erityiset kumijalat antavat esteille parhaan mahdollisen kitkan, ja ainutlaatuisen huoltokanavan ansiosta esteen päälle on helppo asentaa esimerkiksi aita, melueste tai kyltti. Varastointia ja logistiikkaa on helpotettu tekemällä esteistä pinottavia, minkä ansiosta ne vievät vähemmän tilaa.

Törmäystestit osoittavat oikean asennuksen tärkeyden

Halusimme näyttää, miten tärkeää asennuksen helppous on, joten veimme ajoesteet näytille Elmia Nordic Road Fair -tapahtumaan Ruotsissa. Näytimme kävijöille, mitä tapahtuu, kun ajoneuvo törmää väärin asennettuun esteeseen, ja mitä taas silloin, kun asennus on tehty oikein. Tulokset olivat vaikuttavia – ensimmäisen ajoneuvon kyytiin ei olisi varmasti halunnut kukaan. Ramirentin estejärjestelmässä esteet kiinnittyvät automaattisesti toisiinsa, jolloin asennusvirheen riski poistuu.

SafePass™-ajoeste tuli markkinoille Ruotsissa ja Norjassa heinäkuussa 2017, ja muihin Ramirent-maihin se saadaan vuonna 2018. Asiakaspalaute on ollut erinomaista – on jopa kuultu, ettei asiakas käytä enää koskaan muita estetuotteita. Juuri tähän me tähtäämmekin: tyytyväisiin asiakkaisiin, jotka tuntevat, että heidän tarpeisiinsa on vastattu.

Lainsäädäntö ohjaa kehitystä

Ajoesteet ja niiden käyttö on luonnollisesti tarkkaan säänneltyä. Eurooppalaisten törmäyksiä koskevien normien noudattamista valvotaan kolmannen osapuolen testauksella, ja tuotteet hyväksytään erikseen joka maassa. Liikenteen rajoittamiseen tai estämiseen julkisilla teillä tarvitaan aina viranomaisten lupa sekä liikenteenhallintasuunnitelma, jota noudatetaan.

Tähän palapeliin tarvitaan siis monenlaisia osia, mutta me Ramirentilla autamme mielellämme asiakkaitamme sen kokoamisessa.

Director of Operations for Ramirents product development company SSJ AB
Safety Solution Jonsereds AB SE, Sweden